“A12 alleen kruisen via tunnels”

De Vlaamse regering wil de A12 omvormen tot primaire weg. Inwoners en gemeentebestuurders vrezen dat als goedkope oplossing voor de bouw van fietsviaducten (fly-overs) zal gekozen worden om deze autobaan te kruisen. Rudy Siebens (NAP) interpelleerde het schepencollege tijdens de voorbije gemeenteraad over de stand van zaken wat betreft de plannen tot het veiliger maken van de A12. “In de aanbesteding van deze autobaan tussen Aartselaar en Wilrijk tot een primaire weg werd de mogelijkheid voorzien om verschillende fly-overs te bouwen. Dit komt dan wel de mobiliteit, maar zeker niet de leefbaarheid van onze gemeente ten goede.”

Volgens het oppositieraadslid zien ook de inwoners dit idee voor de oversteken ter hoogte van de Guido Gezellestrat-Helststraat en Leugstraat-Vluchtenburgstraat niet zitten. Siebens vroeg de bevoegde schepen naar zijn mening en op welke manier Aartselaar mag of kan reageren.

Samenzitten met studiebureau

Schepen Bart Lambrecht (N-VA) zegt dat de gemeente een uitnodiging van het Agentschap Wegen en Verkeer ontving om op 27 juni met het studiebureau samen te zitten. Hij verwacht dan meer uitleg te krijgen over de details van de studie, die tegen eind dit jaar klaar zou zijn. De schepen vertelde ook dat het gemeentebestuur reeds in 2013 te kennen gaf geen voorstander te zijn van fly-overs. “Dit zou één of meerdere miniviaducten in Aartselaar creëren en naar de ontwikkeling van onze gemeente toe is dat geen goede zaak. We kunnen enkel akkoord gaan met een sleuf die onder de kruispunten door gaat. We maakten ons standpunt ook kenbaar aan het kabinet van de bevoegde minister waar men onze mening deelt.” Dat het supprimeren van de twee lokale kruispunten mogelijk is, zal volgens de schepen moeten blijken uit de studie. “Indien blijkt dat ze in de toekomst zouden kunnen verdwijnen via een efficiënte herinrichting van de A12, is de lokale oversteekbaarheid voor zowel fietsers, voetgangers als gebruikers van de bussen een belangrijk aandachtspunt. Dat is op vraag van onze gemeente ook letterlijk zo in de studie ingeschreven.”